Festival 2005

KOZARA ETNO FESTIVAL 2005

Retrospektiva Kozara etno festivala 2005

U Piskavici je 1. i 2. jula 2005. godine održana festival „1. kozarački etno/festival izvorne pjesme Piskavica 2005“. Osim folklora i tradicionalnih pjesama festival je bio obogaćen sa izložbom etno premeta, tradicionalnim aktivnostima u polju (kosidba sa kosačkim ručkom, mljevenje žita), izložbom i degustacijom domaće tradicionalne hrane, te scenskim prikazom običaja „Piskavičko prelo“. Uspješno realizovan festival privukao je i veliko interesovanje medija, građana i turista koji su u velikom broju (preko 1000 posjetilaca) popratili “Kozarački etno 2005”. Tema prvog festivala u 2005. godini je bila kosidba.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

KOSIBA

Tema festivala Kozara etno 2005

Festival Kozara etno je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. Prve godine to je bila KOSIDBA.

Kosidba je jedan od najtežih fizičkih poljskih radova koje obavljaju isključivo muškarci. Livade su najčešće kosile „kosačke mobe“. U jednoj kosačkoj mobi nekad se nalazilo i po desetak kosaca. Kosce je sazivao domaćin, a pozivani su najbolji kosci sela, snažni i iskusni ljudi u ovom poslu.

Više o običaju kosidba možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2005

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2005 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor i muziku.

Pogledajte kako je bilo na dvodnevnom festivalu u Piskavici, gdje je oko 200 učesnika iz  Srbije, Makedonije i BiH donijelo dio svoje tradicije na pozornicu.

Tema festivala koji je održan 1. i 2. jula, bio je običaj kosidba, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.