Festival 2008

KOZARA ETNO FESTIVAL 2008

Retrospektiva Kozara etno festivala 2008

Kozarski etno 2008 je održan od 4. do 7. jula 2008. godine u Piskavici, Laktašima i Banjaluci. Na manifestaciji su učestvovale grupe iz 8 evropskih zemalja (Belgija, Francuska, Srbija, Makedonija, Švicarska, Slovenija, BiH i Grčka) sa preko 250 učesnika.  Kozarski etno u pokretu od 2008. godine je proširen za još jedan dan za koji festival obilazi druge potkozarske opštine, pa su gosti i pobjednici Kozarskog etna 2008, treći dan manifestacije, nastupili u Laktašima u sklopu Laktaških ljetnih igara.  Za potrebe festivala u 2007. godini, ali i potrebe budućih festivala i ostalih dešavanja u Piskavici izgrađena je pozornica sa elementima tradicionalne etno kuće.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

SVATOVSKI OBIČAJI

Tema festivala Kozara etno 2008

Festival Kozara etno je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju.

U ranijim vremenima, do ženidbe momaka i udaje djevojaka je dolazilo na različite načine. Za neke je bila presudna obostrana volja roditelja, a ne ljubav mladih. Drugi su se voljeli, ali roditelji nisu odobravali njihov zajednički život. Najsrećniji su bili oni koji su se voljeli a njihovu ljubav, koja će se nastaviti zajedničim životom, bi odobrili i roditelji.

Više o svatovskim običajima možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2008

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2008 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na trodnevnom festivalu u Piskavici, Laktašima i na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, gdje je oko 350 učesnika iz  Makedonije, Srbije, Belgije, Grčke, Slovenije, BiH, Švicarske i Francuske donijelo dio svoje tradicije na pozornicu.

Tema festivala koji je održan od 4. do 7. jula, bila je svatovski običaj, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.