Festival 2017

KOZARA ETNO FESTIVAL 2017

Retrospektiva Kozara etno festivala 2017

Kozara etno 2017 je održan od 30. juna do 3. jula u Piskavici i Banjoj Luci. Na festivalu su učestvovale grupe iz 7 zemalja (Srbija, BiH, Slovenija, Bjelorusija, Bugarska, Poljska i Etijopija) sa ukupno 516 učesnika. U sklopu festivala, organizovane su izložbe, postavke etno tržnice, performansi tradicionalnog običaja „prosidba“, defilei, takmičenje izvornih pjevačkih grupa, izbor para u najljepšoj narodnoj nošnji, takmičenje u sviranju tradicionalnog instrumenta „tambura trožica“, kao i takmičenja u tradicionalnoj sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena“. U sklopu festivala održan je i Stručni seminar na temu „Tradicionalne igre i pjesme Kozare, Grmača, Janja i Vranjskog polja“. Prva dva dana festival se održao u potkozarskom selu Piskavica, dok se druga dva dana festival sa festivalom svjetske muzike održao na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

PROSIDBA

Tema festivala Kozara etno 2017

Jedan od važnijih momenata u svadbenom ritualu je prosidba, odnosno prošnja djevojke kako to kažu stanovnici Potkozarja.

Činom prosidbe se potvrđuje saglasnost obe porodice za sklapanje braka i obavještavaju se ostali stanovnici sela da će se dvoje mladih iz ovih kuća vjenčati, te da djevojka i momak više nisu slobodni.

Više o običaju prosidba možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2017

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2017 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na četverodnevnom festivalu u Piskavici i na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, gdje je oko 500 učesnika iz Srbije, Slovenije, Bugarske, Poljske, Bjelorusije, Etiopije i BiH donijelo dio svoje tradicije na Festival.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 30. juna do 3. jula, je bila prosidba, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.