Festival 2014

KOZARA ETNO FESTIVAL 2014

Retrospektiva Kozara etno festivala 2014

Kozarski etno 2014 je održan od 4. do 7. jula 2014. godine u Piskavici i Banjaluci. Na festivalu su učestvovale grupe iz 7 evropskih zemalja (Srbija, BiH, Slovenija, Bugarska, Francuska, Italija i Makedonija) i 10 izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare sa 382 učesnika. Specijalni gosti festivala su bili Etno grupa Trag (Banja Luka) i Dobrica Erić (Beograd). U sklopu festivala, organizovane su izložbe, postavke etno tržnice, performansi tradicionalnog običaja „Običaj o malom Božiću“, defile kao I takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama. I ove godine, u sklopu festivala, održan je stručni seminar na temu “Tradicionalne pjesme i igre sa područja Kozare, Posavine i Makedonije”.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

OBIČAJ O MALOM BOŽIĆU

Tema festivala Kozara etno 2014

Kao što narodna izreka za nešto što je nedjeljivo ili neodvojivo od nečeg drugog glasi: „ujedno su kao Badnji dan i Božić!“, tako ova dva praznika treba posmatrati kao cjelinu koja se jedinstveno svetkuje.

Niko kao Veselin Čajkanović nije ubjedljivije pokazao da su, uz slavu ili krsno ime, Badnji dan i Božić najpoznatiji i najpopularniji praznici u našem narodnom kalendaru.

Više o običaju o malom božiću možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2014

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2014 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na četverodnevnom festivalu u Piskavici i na Trgu srpskih vladara u Banjoj Luci, gdje je oko 380 učesnika iz Srbije, BiH, Slovenije, Bugarske, Francuske, Italije i Makedonije donijelo dio svoje tradicije na Festival.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 4. do 7. jula, bila “mali božić”, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.