Festival 2012

KOZARA ETNO FESTIVAL 2012

Retrospektiva Kozara etno festivala 2012

U Piskavici i Banjaluci, od 29. juna do 2. jula, održan je 8. Kozarski etno festival na kome je učešće uzelo oko 410 učesnika iz 7 evropskih zemalja (Srbija, Slovenija, Češka, Njemačka, Italija, Bugarska i BiH). Prezentacije kulturnog nasljeđa evropskih regiona, kulturna raznovrsnost plesa, pjesme, muzike, nošnji, gastronomije i rukotvorina krasila je Banjaluku 3 dana. U sklopu festivala izabrano je najljepše dvorište Piskavice i najljepši par u narodnoj nošnji. Pobjednik Festivala izvorne pjesme (ojkače) u muškoj konkurenciji je grupa KUD „Piskavica“, a u ženskoj konkurenciji pjevačka grupa KUD „Omarska“ (Drugarice iz mladosti – Verići).

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

PRELO

Tema festivala Kozara etno 2012

Festival Kozara etno je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. Ove godine to je bilo Prelo.

Prelo je jedan od oblika ženskih moba (moba – običaj međusobnog pomaganja na selu). Mobe se sazivaju u različito doba godine i dana u zavisnosti od posla koji treba obaviti. Prela se više sazivaju u jesen i zimu, kada su dani kraći, a noći duže, kada ima manje posla u polju. Sazivaju se da se obave ženski radovi, kao što su: češljanje vune, grebenanje, predenje, pletenje. Na prelo se išlo da se nešto uradi drugome ili da se uradi nešto za sebe, ali i radi pjesme i veselja.

Više o običaju Prelo možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2012

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2012 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka-

Pogledajte kako je bilo na četvorodnevnom festivalu u Piskavici i na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je oko 410 učesnika iz Njemačke, Italije, Srbije, Slovenije, Bugarske, Češke i BiH… donijelo dio svoje tradicije na pozornicu.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 29. juna do 2. jula, bila je prelo, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.