Festival 2006

KOZARA ETNO FESTIVAL 2006

Retrospektiva Kozara etno festivala 2006

Kozara etno 2006 je održan 30. juna i 01. jula. godine u Piskavici, te je unapređen i obogaćen novim sadržajima (žetva, etno tržnica, etno kuća, pjevačke grupe, KUD-ovi, gosti iz regiona i dr.) što je značajno uticalo na kvlitet festivala koji je po ocjenama mnogih posjetilaca (oko 3.500), mještana, organizatora i medija bio značajno poboljšan u odnosu na prethodnu godinu.  U sklopu festivala u 2006. godini, kod Društvenog doma, izgrađena je etno kuća sa okućnicom koja daje dodatni sadržaj festivalu kroz organizovanje performanasa tradicionalnih običaja i postavljanje izložbi. Tema Kozara etno 2006 festivala je bila običaj žetva.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

ŽETVA

Tema festivala Kozara etno 2006

Festival Kozara etno je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. Prve godine to je bila ŽETVA.

Žetva je jedan od oblika moba koje se sazivaju po danu. To je jedna od najveselijih moba koje je naš narod sazivao. Saziva je domaćin kuće. Na žetvu se išlo ranom zorom, a polazilo se od domaćinove kuće ili se išlo direkno na polje. Želo se srpom, a požnjevena pšenica se užetom povezivala u snopove.

Više o običaju žetva možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2006

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2006 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor i muziku.

Pogledajte kako je bilo na dvodnevnom festivalu u Piskavici, gdje je oko 250 učesnika iz  Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH donijelo dio svoje tradicije na pozornicu.

Tema festivala koji je održan od 30. juna i 1. jula , bio je običaj žetva, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.