Festival 2018

KOZARA ETNO FESTIVAL 2018

Retrospektiva Kozara etno festivala 2018

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut semper cursus tellus, et suscipit est varius facilisis. Nulla felis mauris, sagittis quis orci eget, varius molestie eros. Aenean iaculis, nisi vel condimentum lobortis, mi metus vehicula felis, nec blandit massa enim at turpis. Duis ac arcu orci. Vestibulum eget quam eleifend, cursus nunc at, vehicula nulla. Vestibulum augue lectus, bibendum a quam sed, maximus maximus massa. Duis ac luctus elit. Pellentesque sollicitudin lacinia lacus sit amet pretium.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

ŽENSKA MOBA

Tema festivala Kozara etno 2018

Moba je običaj udruživanja rada i najčešći vid međusobnog pomaganja u seoskim domaćinstvima. Sazivana je u poslovima u kojima je potrebna veća radna snaga ili u poslovima koji iz nekih razloga moraju biti hitno obavljeni. Najčešće su žetelačke mobe, sazivane od sredine jula do kraja avgusta. Prela su takođe vrsta mobe na kojoj žene i devojke pomažu domaćici da se oprede vuna, konoplja ili lan (ćeten).

U Potkozarju su prela organizovana za preradu lana i konoplje, a nikada za preradu vune, jer je svaka domaćica sama svoju vunu prela kad god je stigla tokom ljeta. Sazivane su obično u jesen i zimu, kada su dani kraći, a noći duže i kada ima manje posla u polju.

Više o petrovdanskom običaju ŽENSKA MOBA možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2018

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2018 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka-

Pogledajte kako je bilo na trodnevnom festivalu u Piskavici i na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, gdje je oko 470 učesnika iz Meksika, Irana, Srbije, Indije, Hrvatske, Čilea, BiH i Slovenije donijelo dio svoje tradicije u Banju Luku.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 29. juna do 2. jula, bila je ženska moba, tradicionalni običaj koji se njegovao na ovim prostorima.