O nama

KOZARSKI ETNO: OČUVANJE TRADICIJE I KULTURE KOZARE

Kozara etno: Čuvari kulturnog nasljeđa

Kozara Etno je autentični projekat posvećen čuvanju, oživljavanju i promociji bogate kulturne baštine Kozare i Potkozarja. Rođen iz zajedničke vizije Turističke organizacije grada Banja Luka i KUD „Piskavica“, Kozara Etno je od svog pokretanja 2010. godine postao ključni ambasador regionalne kulture i tradicije.

Fokusiran na podršku i unapređenje razvoja ruralnog turizma, ovaj projekat se trudi da budi svijest o važnosti očuvanja tradicionalnih vrijednosti regije. Kroz raznolike aktivnosti, Kozara etno prenosi priče, zanate, muziku, igre i gastronomiju ovog područja novim generacijama, ali i posjetiocima iz drugih krajeva.

Kroz Kozara etno, svaki kamen Kozare i Potkozarja dobija glas – glas koji pripovjeda stotine godina stare priče, glas koji odiše ljubavlju prema zemlji, glas koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost. Pridružite nam se u ovom putovanju kroz vrijeme, upoznajte nasljeđe koje je oblikovalo našu zajednicu, i budite dio naše misije očuvanja ovog jedinstvenog kulturnog blaga.

Naša vizija i misija: Život kroz kulturu i tradiciju

Naša misija i vizija leže u povezivanju prošlosti i sadašnjosti, ukazujući na značaj i ljepotu bogate kulture i tradicije Kozare i Potkozarja.
Vizija

Naša vizija je da Kozara etno postane vodeći projekat za očuvanje i promociju kulturne baštine u regionu. Želimo da Kozara etno služi kao most između prošlosti i sadašnjosti, omogućavajući sticanje uvida u bogatu kulturu i tradiciju Kozare i Potkozarja.

Misija

Naša misija je razvijanje preduzetničkog duha i vještina u oblasti ruralnog turizma, kroz promociju kulturnih i tradicionalnih vrijednosti regije. Kroz Kozara etno, nastojimo obogatiti turističku ponudu regije, čuvajući pritom njene prirodne i kulturne vrijednosti.

Kozara etno festival 2022.

Čuvanje tradicije kroz aktivno djelovanje

Aktivnosti u okviru Kozara etno projekta obuhvataju istraživanje tradicionalne kulture, prikupljanje baze podataka o lokalnoj kulturi, obuke lokalnog stanovništva iz oblasti ruralnog turizma, zaštite životne sredine i rukotvorina, kao i podršku preduzetništvu i marketingu. Rezultati ovih aktivnosti prezentuju se kroz godišnju manifestaciju Kozarski etno festival.

Ostvarivanje ciljeva kroz održivost, kulturu i preduzetništvo

Projekat Kozara etno teži ka ostvarenju visokih ciljeva kroz održivi razvoj turizma, zaštitu i promociju kulturnih vrijednosti, te poboljšanje preduzetničkih sposobnosti lokalne zajednice. Ove napore činimo na tri ključna načina:
Održivi turizam

Razvijamo i promovišemo principe održivog i odgovornog turizma, sa namjerom da obogatimo turističku ponudu regije kroz različite kulturne i turističke sadržaje.

Zaštita kulture

Stalno radimo na zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti regije, težimo ka tome da očuvamo i prezentujemo jedinstvenu kulturnu baštinu Kozare i Potkozarja.

Unapređenje preduzetništva

Kroz obuke iz oblasti ruralnog turizma, zaštite životne sredine i rukotvorina, radimo na unapređenju preduzetničkih vještina lokalnog stanovništva, sa ciljem da se podrži održivi ekonomski razvoj.