Festival 2016

KOZARA ETNO FESTIVAL 2016

Retrospektiva Kozara etno festivala 2016

Kozara etno 2016 je održan od 1. do 4. jula 2016. godine u Piskavici i Banjaluci. Na festivalu su učestvovale grupe iz 5 evropskih zemalja (Srbija, BiH, Slovenija, Bugarska i Poljska) sa ukupno 469 učesnika. U sklopu festivala, organizovane su izložbe, postavke etno tržnice, performansi tradicionalnog običaja „odvođenje mlade“, defilei, takmičenje izvornih pjevačkih grupa, izbor para u najljepšoj narodnoj nošnji, takmičenje u sviranju tradicionalnog instrumenta „tambura trožica“, kao i takmičenja u tradicionalnoj sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena“. U sklopu festival održan je i Stručni seminar na temu „Pjesme, igre I običaji Kozare, Lijevče polja i Banata“. Prva dva dana festival se održao u potkozarskom selu Piskavica, dok se završni dan festivala sa festivalom svjetske etno muzike održao na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci. U dijelu programa pod nazivom Kozara ethno Fusion nastupile su grupe Sopot iz Banjaluke, Teodulija iz Beograda i Oratnica iz Sofije.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

ODVOĐENJE MLADE

Tema festivala Kozara etno 2016

Još u ranom djetinjstvu, od svoje četrnaeste godine, djevojčice počinju pripremati spremu za udaju. One su od rane mladosti učile tkati, presti, vesti…

Ako je u istom domaćinstvu živjelo više porodica, majke su se takmičile koja će bolje i ljepše opremiti svoju ćerku. Pratilo se čija je majka i koja cura najrukatija – najspretnija u ručnom radu.

Više o običaju “odvođenje mlade” možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2016

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2016 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na četverodnevnom festivalu u Piskavici i na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, gdje je oko 450 učesnika iz Poljske, Srbije, Slovenije, BiH i Bugarske donijelo dio svoje tradicije na Kozara etno festival.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 1. do 4. jula, bio običaj odbođenje mlade, tradicionalni običaj koji se praktikovao na ovim prostorima.