Festival 2022

KOZARA ETNO FESTIVAL 2022

Retrospektiva Kozara etno festivala 2022

Festival Kozara etno 2022 se održao 2. i 3. jula 2022. godine u selu Piskavica i na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci. Učešće na festivalu je uzelo oko 400 učesnika iz sedam evropskih zemalja. Festival je održan prema predviđenom planu i programu sa svim sadržajima kao što su defilei, etno tržnica, bacanje kamena s ramena, festival izvorne pjesme i tambure trožice, promocija običaja „ciklus božićnih običaja“, nastupi folklornih grupa, stručni seminar i dr. Festival je pratilo oko 2000 posjetilaca u Piskavici i oko 1000 posjetilaca u Banjoj Luci, kao i mediji RTRS, Radio televizija Vojvodine i Televizija srpske dijaspore. „Kozara etno 2022” je organizovan u sklopu Banjalučkih etno dana zajedno sa Festivalom srpskog folklora.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

CIKLUS BOŽIĆNIH OBIČAJA

Tema festivala Kozara etno 2022

Božićni običaji u godišnjim običajima prate prirodne cikluse, tako da se ti dani, ili čak dio mjeseca decembra i cijeli mjesec januar, vezuju uz zimski solsticij i početak agrarne godine. Uostalom, proslavljanje početka agrarne godine nije ekskluzivitet hrišćanstva i moderne zapadne civilizacije jer su razne vjere, kulture i civilizacije u istoriji slavile tu prirodnu pojavu. Cilj obilježavanja bio je magijsko, ritualno ili religijsko osiguranje nanovog buđenja prirode. Kojim pričama ili mitovima je ispričana priča o nanovom rođenju obično nekoga antropomorfnog bića pitanje je religije, vjere ili mitologije određene civilizacije.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2022

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2022 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na trodnevnom festivalu u Piskavici i na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, gdje je oko 300 učesnika iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Poljske, Holandije, Slovenije i BiH.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru, bila je božićni običaji, tradicionalni običaj koji se njeguje u Potkozarju.