Festival 2007

KOZARA ETNO FESTIVAL 2007

Retrospektiva Kozara etno festivala 2007

Kozarski etno 2007. je održan od 29. juna do 1. jula 2007. godine sa još bogatijim i kvalitetnijim programom (izložbe, predavanja, okopavanje kukuruza, tradicionalne sportske dicipline, etno tržnica itd.). Internacionalizacija festivala je urađena sa ciljem prikaza kulturnih različitosti i tradicija kako bi više cijenili domaću kulturu koja u svakom momentu ostaje u fokusu manifestacije. U 2007. godini festival je proširena na 3 dana sa nastupom učesnika kozarskog etna (uglavnom pobjednika i gostiju) na tvrđavi Kastel. U sklopu festivala u 2007. godini, uz etno kuću u Piskavici, izgrađena je „kolara“ kao pomoćni objekat za smještaj poljskih alatki.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

TRADICIONALNA KUHINJA

Tema festivala Kozara etno 2007

Festival Kozara etno je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. Ove godine to je bila TRADICIONALNA KUHINJA.

Mlinovi su takve zgrade koje mogu graditi samo imućniji ili grupe ljudi. Zato su oni uglavnom bili vlasništvo zadružnih kuća ili „pajara“ koji su ih zajedno gradili. U tom slučaju mlin se koristi na „redove“. Porodice su se dijelile na redove i znalo se kad koja ide u mlin.

Više o običaju krsna slava možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2007

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2007 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na trodnevnom festivalu u Piskavici, Gradišci i na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je oko 350 učesnika iz  Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH donijelo dio svoje tradicije na pozornicu.

Tema festivala koji je održan od 29. juna do 1. jula, bio je običaj tradicionalna kuhinja, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.