Festival 2015

KOZARA ETNO FESTIVAL 2015

Retrospektiva Kozara etno festivala 2015

Kozarski etno 2015 je održan od 3. do 6. jula 2015. godine u Piskavici i Banjaluci. Na festivalu su učestvovale grupe iz 7 evropskih zemalja (Srbija, BiH, Slovenija, Bugarska, Francuska, Crna Gora i Mađarska) I 10 izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare sa ukupno 404 učesnika. Specijalni gost festivala je bila Etno grupa „Iva“ iz Doboja. U sklopu festivala, organizovane su izložbe, postavke etno tržnice, performansi tradicionalnog običaja „omaja“, defilei, takmičenje izvornih pjevačkih grupa, izbor para u najljepšoj narodnoj nošnji, takmičenje u sviranju tradicionalnog instrumenta „tambura trožica“, kao i takmičenja u tradicionalnoj sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena“. Po prvi put je, na Televiziji Republike Srpske, direktno emitovana emisija posvećana festivalu Kozara etno u trajanju od 2 sata i naknadno je emitovan snimak druge festivalske večeri.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

OMAJA

Tema festivala Kozara etno 2015

Đurđevdan je praznik koji je crkva posvetila uspomeni na svetog velokomučenika Georgija, ili kako to narod kaže sv. Đorđa ili sv. Đurđa. To je nepokretan praznik koji pada 23. aprila po starom, a 6. maja po novom kalendaru.

To je jedan od najznačajnijih narodnih praznika, čije proslavljanje nije imalo mnogo veze sa crkveno ustanovljenim kultom. Na prostoru naseljenom Južnim Slovenima Đurđevdan su proslavljali pripadnici svih naroda i svih vjeroispovijesti.

Više o petrovdanskom običaju paljenja lila možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2015

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2015 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na četverodnevnom festivalu u Piskavici i na Trgu srpskih vladara u Banjoj Luci, gdje je oko 400 učesnika iz Francuske, Bugarske, Srbije, Mađarske, Crne Gore, Slovenije i BiH donijelo dio svoje tradicije na Festival.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 3. do 6. jula, bila je “omaja”, tradicionalni običaj koji se praktikovao u Potkozarju.