Festival 2011

KOZARA ETNO FESTIVAL 2011

Retrospektiva Kozara etno festivala 2011

U Piskavici i Banjaluci održan je 7. Kozarski etno festival na kome je učešće uzelo oko 350 učesnika iz 6 evropskih zemalja (Italija, Srbija, Slovenija, Češka, Makedonija i BiH). Festival se održao od 1. do 4. jula sa mnogobrojnim sadržajima kao što su etno tržnica, defilei, izbor para u najljepšoj narodnoj nošnji, izbor najljepšeg dvorišta Piskavice, nastupi muzičkih, plesnih i pjevačkih grupa, takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini, izložbe i sl. Tema ovogodišnmjeg festivala je bio običaj Čarojice. Pobjednik Festivala izvorne pjesme (ojkače) u muškoj konkurenciji je bila grupa Borino jato iz Rakelića, a u ženskoj konkurenciji pjevačka grupa KUD „Piskavica“.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

ČAROJICE

Tema festivala Kozara etno 2011

U nedjelju pred bijele poklade uoči vaskršnjeg posta u nekim srpskim krajevima organizuje se običaj čarojice. Riječ je o običaju u kojem grupa maskiranih mladića obilazi domaćinstva igrajući i pjevajući. Čarojičari predstavljaju povorke duša predaka koje donose plodnost i u suštini odgovaraju povorkama koledara. 

Ne zna se gdje kad je taj običaj postao, ali se smatra da maskiranje svoje korijene vuče još od predcivilizacijskih i prethršćanskih ratarsko-stočarskih kultura koje karakterišu primitivni oblici religije te magija za plodnost i zaštitu od zlih sila. Svrha čarojica pretežno je bila tjeranje zla i dozivanje plodonosne godine.

Više o običaju “Čarojice” možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2011

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2011 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na četverodnevnom festivalu u Piskavici i ma Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je oko 350 učesnika iz Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije, Češke i Italije donijelo dio svoje tradicije u Banju Luku.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 1. do 4. jula, bio je običaj Čarojice, tradicionalni običaj koji se njegovao na ovim prostorima.