Festival 2010

KOZARA ETNO FESTIVAL 2010

Retrospektiva Kozara etno festivala 2010

Manifestacija „6. kozarski etno“ je održana 02. i 03. jula u Piskavici, 04. jula u  opštini Prijedor i 05. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Manifestaciju su organizovali KUD „Piskavica“ i Turistička organizacija grada Banja Luka, uz pokroviteljstvo Administrativne službe grada Banja Luka i Vlade RS (Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo trgovine i turizma). Manifestaciju su još pomogla mnoga preduzeća, ustanove, pojedinci i mještani Piskavice. U programu, koji je trajao četiri dana, u takmičarskom i revijalnom dijelu, učešće je uzelo oko 450 izvođača iz 8 evropskih zemalja (Škotska, Češka, BiH, Slovenija, Belgija, Makedonija, Italija i Srbija). Manifestaciju je u toku četiri dana pratilo oko 10.000 gledalaca. Na ovogodišnjoj manifestaciji, prikazan je stari običaj „babine“.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

BABINE

Tema festivala Kozara etno 2010

Period od rođenja djeteta pa do 40 dana u našem narodu je određen kao period babina ili babinja, dok se žena u tom periodu zove babinjara. Po narodnom vjerovanju treća noć od rođenja djeteta je veoma značajna, jer tada dolaze suđenice i određuju sudbinu djeteta. 
U nekim krajevima, dijete se te noći nosilo u drugu kuću da bi izbjeglo zlu sudbinu, dok se u drugim vodilo računa da dijete bude čisto i uredno, te se pored njega stavljao bosiljak, pogača i drugi darovi, kako bi suđenice odredile srećniju sudbinu djetetu.
 

Više o običaju babine možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2010

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2010 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka-

Pogledajte kako je bilo na trodnevnom festivalu u Piskavici, Prijedoru i na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je oko 400 učesnika iz Škotske, Slovenije, Srbije, Češke, Belgije, Makedonije, BiH i Italije… donijelo dio svoje tradicije na pozornicu.

Tema festivala, koji se održao od  od 2. do 5. jula, bila je običaj babine, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.