Festival 2009

KOZARA ETNO FESTIVAL 2009

Retrospektiva Kozara etno festivala 2009

Festival „5. Kozarski etno 2009“, u organizaciji Turističke organizacije grada Banja Luka i KUD Piskavica, je održan od 3. do 6. jula 2009. godine u potkozarskom selu Piskavica (Društveni dom i uži prostor centra), dvorani Borik u Banjaluci i centru potkozarske opštine Gradiška. Manifestacija je prikazala tradicionalne kozarske običaje, kako se nekada živjelo na Kozari i Potkozarju, običaje koji danas predstavljaju pravu turistička atrakciju. Manifestacija je pored scenskih dešavanja imala i niz drugih popratnih sadržaja kao što su izložbeno prodajna etno tržnica, predavanja na temu “Razvoj sela kroz turizam”, izložba „Slavski običaji“, takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena“, prikaz običaja „Slava“, defilei i dr.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

KRSNA SLAVA

Tema festivala Kozara etno 2009

Festival Kozara etno je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. Ove godine to je bila KRSNA SLAVA.

Krsna slava je prastari narodni običaj proslave domaćeg zaštitnika. On je često bio personifikovan u liku pretka, čiji je dobri duh čuvao kuću od zlih duhova i pomagao porodici u svakodnevnom životu. Do skora su ovaj običaj imali svi Sloveni, pa i Indoevropljani (Tračani, Grci, Dačani, Iliri, Rimljani), ali do danas su ga zadržali samo Srbi.

Više o običaju krsna slava možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2009

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2009 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na trodnevnom festivalu u Piskavici, Gradišci i na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je oko 350 učesnika iz  Makedonije, Srbije, Belgije, Mađarske, Slovenije i BiH donijelo dio svoje tradicije na pozornicu.

Tema festivala koji je održan od 3. do 6. jula, bio je običaj krsna slava, tradicionalni običaj koji se njeguje na ovim prostorima.