Festival 2013

KOZARA ETNO FESTIVAL 2013

Retrospektiva Kozara etno festivala 2013

Kozarski etno 2013 je održan od 4. do 8. jula 2013. godine u Piskavici i Banjoj Luci. Na festivalu su učestvovale grupe iz 6 evropskih zemalja (Srbija, BiH, Slovenija, Bugarska, Francuska i Turska) i 10 izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare sa preko 360 učesnika. Specijalni gosti festivala su bili Merima Njegomir (Beograd) i Ansambl Zdravka Ćosića (Banja Luka). Od 2013. godine festival Kozarski etno je po prvi put predstavio profesionalne izvođače tradicionalne I etno muzike što će se nastaviti i u budućnosti. U sklopu festivala, organizovane su izložbe, postavke etno tržnice, performansi tradicionalnog običaja miridba, defile kao i takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama. U sklopu festivala je održan i stručni seminar na temu: “Tradicionalne pjesme i igre sa područja Kozare i Slovenije”.

0 .
festival
0
država učesnica
0 +
učesnika
0 +
različitog sadržaja

MIRIDBA

Tema festivala Kozara etno 2013

U ranijim vremenima, do ženidbe momaka i udaje djevojaka je dolazilo na različite načine. O ženidbi bi, najčešće, prvo počeli govoriti roditelji momka savjetujući mu da pogleda određenu djevojku. Momak bi, najčešće, pristajao na nagovor roditelja, nakon čega bi slijedilo zagledanje, provodadžisanje, prosidba.

Ponekad se dešavalo obrnuto, da se momak obrati roditeljima i kaže im da bi se ženio i koja mu se djevojka dopada. Ako bi se roditelji saglasili sa njegovim izborom slijedila je prosidba, koju je pratila svadba.

Više o običaju “miridba” možete pročitati u dokumentu ispod.

Galerija fotografija Kozara etno festivala 2013

Pogledajte kako je to bilo.

Doživite atmosferu Kozara etno 2013 festivala!

Pogledajte after – movie festivala Kozara etno, koji slavi običaje, folklor, muziku, ali i fuziju tradicije i modernog zvuka.

Pogledajte kako je bilo na četverodnevnom festivalu u Piskavici i u SD Obilićevo u Banjoj Luci, gdje je oko 360 učesnika iz Srbije, BiH, Slovenije, Bugarske, Francuske i Turske donijelo dio svoje tradicije u Banju Luku.

Tema festivala, koji je u CIOFF kalendaru od 4. do 8. jula, bio je miridba, tradicionalni običaj koji se njegovao na ovim prostorima.