UČESNICI KOZARA ETNO FESTIVALA 2023

KUD Piskavica premijerno izvodi igru "Vodarke"

Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica”, domaćin i suorganizator festivala Kozara etno 2023. i ove godine će predstaviti svoje umijeće na tradicionalnom događaju, te premijerno izvesti igru “Vodarke”.

KUD “Piskavica”, koji je osnovan 2002. godine u živopisnom potkozarskom mjestu Piskavica, ponosan je na 150 članova svih uzrasta i profesija koji čuvaju tradiciju i njeguju običaje ovog kraja.

Najbrojnija sekcija je folklorna koja ima tri grupe (dječju grupu do 12 godina, omladinsku grupu do 17 godina i izvođačku grupu starijih od 17 godina), muzička sekcija s ponosom ističe narodni orkestar, pjevačku grupu i vokalne soliste, a društvo je jedinstveno po tome što ima sekciju koja se bavi izvornim narodnim stvaralaštvom u okviru koje članovi pripremaju i prezentuju stare narodne običaje uz tradicionalne izvorne pjesme potkozarskog kraja.

Svaki nastup Kulturno-umjetničkog društva “Piskavica” je poseban a kako se bliži 30. jun i prvo veče festivala Kozara etno 2023. uzbuđenje raste jer će djevojke iz KUD-a “Piskavica” premijerno izvesti makedonsku igru “Vodarke”.

“Vodarke” predstavljaju scenski prikaz jedinstvenog narodnog običaja koji se nekada spontano svakodnevno praktikovao u selu, tačnije kod seoskih česmi. Okupljanje djevojaka i mladića u večernjim časovima ispred česmi kako bi napunili krčag vode pratili su razgovori, ali i pjesma i ples djevojaka. Bio je to predah od dnevnih obaveza i ljubavnih jada, te lijepo druženje u veseloj atmosferi.

Duh nekih prošlih vremena dočaraće KUD “Piskavica” 30. juna od 20.30 časova u Piskavici, ali i dva dana kasnije na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

KUD "Stanko Paunović" Pančevo

Kulturno-umjetničko društvo “Stanko Paunović” NIS Rafinerije nafte Pančevo jedan je od učesnika festivala Kozara etno 2023.

U ansamblu je više od 500 članova okupljenih u 12 igračkih ansambala, narodni i tamburaški orkestar, pjevačku grupu, a u sklopu KUD-a “Stanko Paunović” su i škola sviranja na tamburi i fruli te radionice za rekonstrukciju narodnih nošnji.

Društvo je osnovano 1948. godine kao društvo željezničara Pančeva i od tada ponosno njeguje kulturu folklora i svoj program predstavlja na koncertima i festivalima širom svijeta, ali i osvaja nagrade.

Osvojili su srca publike u Francuskoj, Grčkoj, Tunisu, Portugalu, Engleskoj, Švajcarskoj, Sloveniji, Italiji, Makedoniji, Rumuniji, Kanadi i mnogim drugim državama.

Najveći uspjesi ansambla na međunarodnim festivalima su drugo mjesto na svjetskom festivalu folklora u Dižonu u Francuskoj i prvo mjesto na festivalu u Košicama u Slovačkoj. Treća mjesta su osvajali na festivalima folklora u Turskoj i u Poljskoj, a naši gosti s ponosom ističu i zlatnu plaketu osvojenu 2010. godine na republičkom takmičenju folklornih ansambala Srbije.

Na festivalu Kozara etno 2023. nastupiće 30. juna u Piskavici i 2. jula na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Ballet Folklórico Citlalcoatl, Meksiko

Dobru energiju na Kozara etno 2023 donosi Ballet Folklórico Citlalcoatl iz Meksika.

Baletska folklorna grupa Britanskog instituta osnovana je 2012. godine u Toreonu i broji oko 120 članova različitih uzrasta.

Njihova misija je njegovanje folklorne tradicije i promovisanje meksičke kulture u zemlji i u inostranstvu, a nastupaju uz pratnju orkestra. 

Nastupali su na međunarodnim festivalima u Sloveniji, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Srbiji, Makedoniji i Rumuniji, a priliku da vidimo koreografije iz različitih regija Meksika imaćemo i na našem festivau.

Meksičke folklorne igre Ballet Folklórico Citlalcoatl predstaviće prvog dana festivala 30. juna u Piskavici i 2. jula na Trgu Krajine u Banjoj Luci i donijeti duh ove divne zemlje u naš grad.

Svirači tradicionalnog instrumenta tambura trožica

Tambura trožica je autentični instrument regije Kozare i Potkozarja, poznat po svom jedinstvenom i očaravajućem zvuku. Naši talentovani svirači tambura trožica su istinski čuvari ove tradicije, donoseći magiju ovog instrumenta na izvedbu na Kozara etno festivalu. Kroz njihove virtuozne izvedbe, posjetioci festivala mogu doživjeti autentičan zvuk Kozare i Potkozarja, kao i osjetiti emotivnu dubinu koju ovaj instrument može prenijeti.

Svirači na tamburi trožici:

 1. Slobodan Brdar
 2. Radovan Jorgić
 3. Jovica Jelisavac

“Anadolu Hot”, Turska

Ansambl Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ankari “Anadolu Hot” stiže na festival Kozara etno 2023.

Anadolu hot” je osnovan 1986. godine sa ciljem da očuva i promoviše tursku kulturu i da joj omogući da dopre do nove generacije tradicionalnim plesom i muzikom.

Od vremena kada je osnovano, Društvo je učestvovalo na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu gdje je uspješno predstavljalo Tursku i njen kulturni identitet.
Neke od važnijih nastupa imali su u Francuskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Danskoj, Češkoj, Poljskoj i Rumuniji, a prvi put nastupaju u Bosni i Hercegovini i donose kulturu Anadolije u Banju Luku.

Ansambl Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ankari “Anadolu Hot” predstaviće se prvog dana festivala Kozara etno 2023 30. juna u Piskavici i 2. jula na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Cubismo

Muzičari hvatskog benda Cubizmo donose nezaboravno veče ispunjeno pozitivnom energijom i muzikom baziranom na afro-kubanskom ritmu.

Od 1995. godine, kada je bend osnovan, vrhunski muzičari iz različitih zemalja njegovali su i njeguju kvalitetnu muziku koja je osvojila brojne nagrade na festivalima, ali i srca publike koja uživa i pleše uz prepoznatljiv ritam koji nije ograničen stilskim ogradama.

Kao protuteža kompleksnim aranžmanima u grupi se njeguje improvizacija svih članova utemeljena prvenstveno na jazz-u.

Cubismo je najznačajniji sastav koji svira afro-kubansku muziku u ovom dijelu Evrope. Osvajali su nagrade, okupljali hiljade ljudi na koncertima, a njihove albume su izdavale i svjetske izdavačke kuće poput Universal recordsa i Irma recordsa.

Jedinstven nastup uz muzičare iz Hrvatske, Venecuele i Kube nas očekuje I u skopu 18. Kozara etno festivala.

Učesnici dijela programa "Festival izvorne pjesme"

Kroz bogatstvo glasova i harmonija, festival izvorne pjesme na Kozara etno festivalu oživljava autentičnu tradiciju Kozare i Potkozarja. Muške i ženske pjevačke grupe iz različitih dijelova regije donose sa sobom jedinstvene interpretacije i stilove, čuvajući nasljeđe izvornih pjesama.

 

Izvorne muške pjevačke grupe:

 1. Timar – Jelićka
 2. Potkozarje – Prijedor
 3. Tubanova grupa – Verići
 4. KUD“Piskavica“- Piskavica
 5. Braća Panić – Prijedor
 6. Sana – Novi Grad
 7. Jošikova voda
 8. Gocina grupa – Kostajnica
 9. Janjac – Svodna
 10. Gocina grupa – Kostajnica
 11. Prijedor – Prijedor

 

Izvorne ženske pjevačke grupe:

 1. Una – Kostajnica